Csajok Magazin

A karikagyűrű története

Az ujjon viselt ékszer ősidők óta létező tradicionális szimbóluma a férfi és nő között kötött szövetségnek. A jegygyűrű szimbolizálja a szerelmet, a hűséget és a soha véget nem érő összetartozást. A házasság és a család jelentik társadalmunk alappilléreit.A történelem során, a korok előrehaladtéval a jegygyűrű anyaga folyamatosan változott. Eleinte csontból, rézből, fából készítették a jegygyűrűt, majd ezeket az anyagokat fokozatosan leváltották a jóval tartósabb csillogó nemesfémek.

Magyarországon a szerelmi gyűrűk napjainkban ismeretes ajándékozási, viselési szokásainak története a XIX. század elejéig nyúlik vissza. Egyre gyakrabban a lánynak adott ajándék gyűrűk lettek az érzelmek kifejezői. Ezek anyaga általában ezüst volt, szív formájú fejjel, vagy három középen nagyobb kővel ékesítve. Egy lány több ajándék gyűrűt kaphatott és viselhetett egyszerre, akár más-más udvarlótól is. Továbbiakban ezeket cserélte fel a legkomolyabb udvarló rangosabb arany gyűrűje. Őket már „elgyűrűzött” lányoknak nevezték.

Az esküvőgyűrű kizárólag a templomi házasságkötés, szertartás kelléke volt, kifejezetten a házas állapot jele. Olyan változat is ismeretes, hogy a menyasszony két gyűrűt kapott, a jegygyűrű mellé egy díszgyűrűt, kísérőgyűrűt is, de a vőlegénynek nem volt gyűrűje. A végső kiteljesedett változatban a férfi három gyűrűt vásárol, kettőt a nőnek, egyet magának.
Manapság is ez a gyakorlat, miszerint a vőlegény egy szép egyköves gyűrűvel eljegyzi párját. Majd az esküvői ceremóniára választanak egy pár karikagyűrűt.

Napjainkban a legjellemzőbb az arany és a platina jegygyűrű. Míg a férfiak általában az egyszerűbb fazonokat kedvelik, addig a nők a díszesebb darabokat választják előszeretettel. A karikagyűrűs jegyben járáskor a bal kézen viselt gyűrűk a frigy alkalmával átkerülnek a jobb kéz negyedik ujjára, és a továbbiakban ez az ujjunk ékeskedik érzelmeink, életre szóló választásunk tárgyi megfogalmazójával, a jegygyűrűvel.

Fotó: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top