Csajok Magazin

A kapcsolatban élők majd 30%-a…

…szívesebben tölti párja nélkül az éjszakát. A nőket jobban zavarják párjuk alvási szokásai, mint a férfiakat.

Az ágy személyes terünk és otthonunk nélkülözhetetlen és alapvető kelléke. Az ágyunk: elsődleges intim terünk, amely biztonságot nyújt, és egyik fontos biológiai szükségletünket szolgálja ki. Az alvás ideális feltételei, az emberek többsége szerint, a kényelmes ágy, az ideális hőmérséklet, és, különösen a nők számára, a friss ágynemű – derült ki a Lenor reprezentatív kutatásából.

Egyedül, vagy párjával alszik szívesebben? Az alvás mellett, milyen más tevékenységekben kap főszerepet az ágya? Melyek azok a tényezők, amelyek fontosak a jóleső, pihentető alváshoz? Hogyan szeretnek aludni és általában mi zavarja a férfiakat és nőket az pihenésben?
Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Lenor kutatása, amelynek legérdekesebb eredményeit dr. Almási Kitti, pszichológus véleményezte.

Tízből három párkapcsolatban élő nő inkább egyedül alszik
„Az eredmények azt mutatják, hogy a résztvevők kicsit több mint fele párjával alszik, ám ha külön nézzük a párkapcsolatban élőket, látjuk, hogy 29% leginkább egyedül alszik.  Az egyedül alvók visszatérő problémák miatt döntenek úgy, hogy különvonulnak: a kutatásban a leggyakrabban említett tényezők az eltérő tévénézési szokások (sokáig nézi az egyik fél a TV-t vagy le kell halkítani, hogy ne zavarják a másikat) valamint a horkolás” – emelte ki dr. Almási Kitti.
Hozzátéve, hogy párterápiás tapasztalatok azt mutatják, a fent említett okok mellett az intimitás elkerülése is nagyon gyakori szempont, ami miatt – különösen a nők – az egyedül alvást preferálják. A testkontaktus kerülése az életkor növekedésével gyakoribbá válik, erre utalnak azon adatok is, miszerint egymás kezét is ritkábban fogják az emberek idősebb korban az ágyban (a kor előre haladtával 25%-ról 12%-ra csökkent).

A kényelmes ágy mellett fontos a hosszantartó frissesség is
Az ágyban töltött idő nem csak az alvásra terjed ki: mára már az intim együttlétek mellett tévénézésre, olvasásra, számítógépezésre, étkezésre is használják az ágyat az emberek, így különösen fontos, hogy milyen a fekvőhely. A kutatásból az is kiderült, hogy az alvás ideális feltétele az emberek legtöbbje szerint a kényelmes ágy, az ideális hőmérséklet, és a friss ágynemű, különösen a nők számára, akiknél ennek a tényezőnek a fontossága az életkor emelkedésével párhuzamosan nő. A Lenor öblítőcsalád pontosan ezeket az igényeket elégíti ki, új technológiájának köszönhetően a frissen mosott ruhák és ágynemű illatát már 7 napig élvezhetjük.
„A nemek különbségére utal, hogy az ágynemű frissességének igénye a nőkre jóval jellemzőbb –ez még egy lehetséges szempont, ami magyarázza, hogy miért találunk több nőt, aki külön szeretne aludni. Találkoztam már olyan esettel, ahol éppen a tisztasággal/illatokkal kapcsolatos eltérő szemlélet miatt távolodott el valaki a társától.”
Dr. Almási Kitti tapasztalatai szerint az emberek sokszor apró részletekre alapoznak, ha valakiről véleményt formálnak. „Ahogyan a megjelenésünkkel kapcsolatban a legtöbben árulkodóbbnak érzik cipőviseletet, a körmök vagy a haj ápoltságát, úgy az otthonunkkal kapcsolatban sem csak az összhatás számít. Sokan számolnak be arról, hogy a divatos berendezés, a terek, vagy egy lakás színeinél fontosabb számukra ismerősük/választottjuk hűtőjének/vécéjének tisztasága, vagy a lakás illata.”
„Ugyanilyen alapon, nem csak ruhánk, ágyneműnk márkája és fazonja számít, hanem talán annál sokkal jobban annak tisztasága, frissessége és illata. Ezek jelentős mértékben befolyásolják a rólunk kialakított összbenyomást. Nem véletlen, hogy a felmérés alapján a társas kapcsolatban élőknél a friss ágynemű különösen fontos szempont volt” – tette hozzá a pszichológus.

A többség nem is próbál szexi lenni az ágyban
Dr. Almási Kitti szerint az éjszakai viselet választása szintén érdekes az egyes korcsoportokban. Eszerint a szexi hálóruhát az 55 év feletti hölgyek körében többen részesítik előnyben, míg a meleg pizsama a 36-55 éves csoportban a legkedveltebb választás, meztelenül pedig a 18-35 éves korosztály képviselői alszanak a legszívesebben.
Meglepő az is, hogy a hölgyek csaknem fele szinte kortól függetlenül nem tartja fontosnak, hogy szexi legyen az ágyban: „a pizsama, hálóing kiválasztásánál figyelembe veszi, hogy vonzó/szexi legyen a párjának?” kérdésre, a válaszadók 49-50%-a adott nemleges választ, megjegyezve, hogy párjuk nem is várja el tőlük, hogy vonzók legyenek.
„A nők kb. egyötöde meztelenül alszik a 18-35 éves korosztályban, ezért számukra jóval jellemzőbb lehet a frissesség igénye, hiszen a meztelenség egyfajta védtelenség érzéssel is társul. A kellemes illat, a tisztaság érzése azonban megnyugtat, biztonság-érzetet ad” – árulta el dr. Almási Kitti.

A megfelelő öblítő és a friss ágynemű fontos a pihentető alváshoz
A megnyugtató illat és tisztaság érzésében természetesen jelentős szerepe van a megfelelő öblítő kiválasztásának is.
A kutatás eredményei szerint az öblítők közötti választás fő tényezője az illat és a hosszan tartó frissesség, utóbbi ráadásul az életkor növekedésével egyre fontosabb szempont.
Többek között ezt az elégíti ki a Lenor legújabb fejlesztése, a Parfüm-mikrokapszulás technológia (PMC technológia), amelynek köszönhetően már 7 napig élvezhetjük a frissen mosott ruhák és ágyneműk illatát.

A kutatásról
A Lenor reprezentatív kutatásának célja a felnőtt lakosság alvási szokásainak feltérképezése volt. Ugyanakkor arra is kíváncsi volt, hogy a 18 éven felüliek alvását/elalvását milyen tényezők befolyásolják és mi szükséges számukra a nyugodt alváshoz. A kutatás elvégzésére a Szinapszis Kft-t kérte fel.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top