Csajok Magazin

A fogászat aduásza

A korszerű fogászathoz – mint ahogyan a gyógyítás más területeihez is – ma már hozzátartozik a lézerek használata is. A lézer nagy energiájú fénynyaláb, amellyel a fogorvos a szájsebészeti, illetve fogászati praxisban a hagyományos és elterjedt módszereknél kíméletesebben tudja a száj vagy fogíny betegségeit kezelni. A fogászatban használatos lézerrel a beavatkozásokat sokszor pontosabban, fájdalom- és vérzésmentesen lehet elvégezni.

A világ leginnovatívabb fogászati lézere már Debrecenbenés Budapesten, az IdealMed Orvos-Esztétikai Centrumban is elérhető. A fogászatban már régóta használatos lágylézerek nagyszerű hatásain túl a Waterlase készülék (ami már hard laser-rel is dolgozik) alkalmazásával gyakorlatilag észrevehetetlen a páciens számára, hogy kezelik a fogát, a nyálkahártyáját: teljesen fájdalommentes, nincs érzéstelenítés, nincs szükség fúró és szike használatára, nincs vérzés, a kezelt felület 100 %-osan steril, baktériummentes, nem beszélve arról, hogy tökéletesen precíz, megbízható eredményesség érhető el vele. A készülék használatának lehetőségeiről Dr. Békés Annamária számol be:

Sok páciens azt hiszi, hogy amikor fogszínű tömést készít neki a fogorvos, és azt polimerizációs, kék fényű lámpával megvilágítja, akkor „lézeres” tömés készül. Ez tévhit, a lézer teljesen másképp működik, használatához az orvosnak vizsgával kell rendelkeznie, a kezelés idején a rendelőben a szakszemélyzeten kívül más nem tartózkodhat. A páciensnek, az asszisztensnőnek és az orvosnak egyaránt kötelező viselnie az adott lézertípushoz előírt védő szemüveget a kezelés során. A különböző lézerkezelések többnyire csak „bizsergető” érzéssel járnak, ezért csak nagyon ritkán szükséges érzéstelenítő injekciót adni a páciensnek.

Rendelőnkben lágy lézerrel és sebészeti lézerrel dolgozunk. A lágy (soft) lézeres készülékből már van az országban, s ez a lézertípus alkalmas a különböző fogászati beavatkozások (gyökértömés, foghúzás, műtét stb.) után fellépő fájdalom csökkentésére, a hámosodás meggyorsítására, afták, herpeszek gyógyulásának elősegítésére.

A másik sebészeti lézer a diódalézer, amellyel a lakosság körében oly gyakori fogágy betegségek fájdalom-, vérzés- és komplikációmentesen kezelhetők. Például a fogak mellett – akár rossz tömés, akár nem jól záró korona, akár az életkor előrehaladtával fellépő ínysorvadás miatt – kialakuló úgynevezett fogínytasakok sterilizálására, kezelésére vagy megszüntetésére is használjuk a diódalézert. Ezzel a hagyományos módon végzett tasakműtétek (amelyek hosszadalmasak, vérzéssel, varrással, utófájdalommal, varratszedéssel járnak) elkerülhetők. Az íny visszahúzódása miatti fognyaki érzékenység, fájdalom hagyományos módon csak az ideg eltávolításával oldható meg, ám a diódalézerrel a fognyaki túlérzékenység végérvényesen megszüntethető.

Ezzel a lézertípussal különböző szájnyálkahártya-elváltozásokat, kinövéseket, daganatokat ambuláns módon, vérzés, varrás és fájdalom nélkül lehet eltávolítani. További előny, hogy nem alakul ki heg.

A WaterLase kiválóan alkalmas a hagyományos fogfúrás felváltására, hiszen a lézer fájdalommentesen elpárologtatja a beteg fogszövetet. Az impulzus leégeti a felszínt, de nem hat olyan sokáig, hogy az egészséges szövet fölhevüljön. Így sikerül megelőzni, hogy a drasztikus behatás elérje a fogideget, ami a kínzó fájdalmat kiváltja a hagyományos kezelés során. Szóval nálunk elérhető, hogy pácienseink ne hallják a fúró hangát (és a legtöbb emberben éppen az váltja ki a szorongást a fogorvosi rendelőben), nincs kellemetlen szuri és így elmondhatjuk, itt tényleg vidám dolog a fogászati kezelés. Természetesen a gyermekfogászati kezeléseket is nagymértékben megkönnyíti, hiszen az ő minőségi kezeléseik megalapozzák igényüket egy életen át a szép, egészséges fogak fenntartására.

Hagyományos módon az elhalt, gennyes fogak gyökérkezelése hetekig-hónapokig is eltarthat, a gyökértömés után a gyökércsúcs körüli gócos elváltozást műtéttel (úgynevezett rezekcióval) lehet megszüntetni. A gyökérkezelést, -tömést és a gyökércsúcs körüli elváltozás megszüntetését a diódalézer használata egyetlen alkalom során megoldhatóvá teszi, ha megfelelőek az anatómiai viszonyok. Tehát a gyökérkezelés egyszeri, nem kell visszajárni, időtakarékos, valamint nem lép fel utófájdalom, nem dagad fel az arc.

Egyre többen vannak, akik kivehető fogpótlás, vagy a fix pótlás elkészítéséhez szükséges fogcsiszolás helyett a fogbeültetést választják. Az állcsontba beültetett műgyökér vagy implantátum berakása után összevarrjuk az ínyt, és megvárjuk az implantátum és az állcsont összecsontosodását. Pár hónappal később kerül sor az íny felnyitására, vagyis az implantátum felszabadítására, hogy a fogpótlást (korona, híd) el lehessen készíteni. Ezt a feltárást is gyorsan, vérzés nélkül lehet elvégezni a sebészeti lézerrel.

Kiknek ajánlott a Waterlase kezelés?

  • aki nem bírja a fájdalmat
  • aki nem kaphat érzéstelenítő injekciót
  • aki gyors gyógyulást szeretne
  • aki nem akar kétszer ugyanazzal a problémával a fogorvoshoz menni
  • aki gyors, hatékony, megbízható megoldást szeretne
  • gyermekeknek, hisz nincs kellemetlen érzés, élmény

www.idealmed.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top