Csajok Magazin

A csokoládé

A csokoládé – ez a mára már hétköznapivá vált finomság, több volt egykoron: hatalmi eszköz!

A csokoládé a modern korban sem veszítette el a jelentőségét: magas társadalmi rangot jelentett a fogyasztása, a polgári kultúra szerves részét alkotta.

A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?

Alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják, pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat.

A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül.  Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, és végül a csomagolás.

Néhány érdekesség a csokoládé történetéről:

Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották.

XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

1569-ben V. Pius pápa a csokoládé italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő.

Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült.

A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.

A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek.

Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket.

Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.

A csokoládéNa de mitől finom a jó csoki? Mi választja el a minőségi árut a tömegterméktől?

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket.

A kutatások szerint a csokoládé fogyasztása az ún.„boldogsághormont” szabadítja fel az emberi szervezetben. Közhely, hogy ha szeretethiányunk van, gyakran a csokihoz fordulunk bánatunkban és hajlamosak vagyunk az édességek ész nélküli habzsolására, akárcsak Gombóc Artúr…

Forrás: freepress.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top