Csajok Magazin

A bor lehet gyógyszer is

A kardiológusok a szívvédő hatása miatt ajánlják a rendszeres, napi 1-1,5 deci vörösbort, de a mértékletesség egészen mást jelent a férfi, mint a női szervezetnek. Van, akinél a kis mennyiség is fokozza a mellrák kockázatát.

Közismert, hogy a nők kevésbé bírják jól az italt, eleve kevesebbet szabad inniuk.
A nők fokozott érzékenységének hátterében több dolog is áll. Először is: a szervezet nem tárolja az alkoholt, vagyis a fogyasztást követőn az belekerül a véráramba. A vér igyekezvén tőle megszabadulni, elszállítja a májba, amely azt lebontja először acetaldehiddé, végül a káros anyagok a vizelettel távoznak.

A lebontás sebessége több tényezőtől függ, főleg attól, hogy mennyire egészséges a máj. Átlagosan egy óra alatt 8-12 gramm alkoholt tud lebontani, ezt nevezik egy egységnyi alkoholnak. Ennyi alkoholt tartalmaz egy deciliter bor vagy egy kétcentes szeszes ital, egy koktél vagy egy pohár sör. A nők szervezete kevesebb alkoholbontó enzimet, alkohol-dehidrogenázt tartalmaz, mint a férfiaké. Mindenkire másképpen, de hat az alkohol, másként kisebb termetűekre, mint egy nagyobb darab emberre. Másképpen hat üres és teli gyomor esetén, edzettebb és kezdő ivók esetében.

Nőként elégedjünk meg egy, legfeljebb két pohárral, az is inkább minőségi ital legyen. Nem ciki az alkoholmentes sör/pezsgő vagy a narancslé, ásványvíz fogyasztása sem. Ha vendégeket várunk, készüljünk fel a kocsival érkezőkre, nekik kínáljunk alkoholmentes gyümölcskoktélokat, gyümölcslevet. Nagyobb társaság esetén egy buliban az is megoldás lehet, ha előre kijelöljük, ki lesz aznap a bulisofőr, vagyis aki nem iszik alkoholt és hazafuvarozza a barátokat.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top