Csajok Magazin

A babaúszás hasznos élmény a babának és a szülőknek is!

A vizsgálatok ellenére sem lehetünk azonban teljesen biztosak abban, hogy csemeténk nem szed össze semmilyen vírust a medencében. Ez teljesen természetes és erősíti az immunrendszert, de ha minden úszás után beteg lesz a babánk, akkor jobb, ha kihagyunk néhány hónapot és később kezdjük újra a babaúszást.

A kicsik jobban alszanak úszás után, ezért az alvászavaros gyerekekre különösen jó hatással van. Segítségével megelőzhetőek a tartáshibák, megerősödnek a légzőszervek, fokozódik a vérkeringés. A babaúszás megerősíti az immunrendszert és hozzászoktatja a gyerekeket a hőmérséklet változáshoz.

Mindegy, hogy a foglalkozásokon az édesanyjával az édesapjával vagy akár a nagyszüleivel vesz részt a csecsemő. Előnyös, ha a gyermek mindig más rokonával megy a vízbe, mert ez egy olyan foglalkozás, aminek a segítségével szorosabbá válik a kapcsolat, és erősödik a pici kötődése azzal, akivel együtt úszhat.

Van, amit nem lehet elég korán elkezdeni. A vízhez szoktatást például már 3 hónapos kortól elkezdhetjük a babaúszáson, ha a csecsemő is élvezi.

A kisbabák többsége imádja a vizet, még fürdés közben is jól szórakoznak. Érdemes ezt a tulajdonságukat kihasználni, a babaúszáson ugyanis szórakozva fejleszthetjük gyermekünk izomzatát és immunrendszerét.

Mivel a csecsemők születésük előtt vízben lebegtek, ezért többségük számára ez egy természetes közeg, ahol jól érzik magukat. 4-6 hónapos koruk előtt ráadásul van egy egészen különleges tulajdonságuk is, a búvárreflex. Ez azt jelenti, hogy a picik ösztönösen zárják orrukat és szájukat, ha víz éri őket. Ez nagyszerű, mert megakadályozza, hogy vizet nyeljenek, de nem teszi lehetetlenné, ezért nagyon kell figyelni, nehogy véletlenül víz kerüljön a tüdejükbe. Fél éves kor után elmúlik a búvárreflex, ezért ezt követően meg kell tanítani nekik a tudatos légzésvisszatartást.

Mielőtt elvinnénk szemünk fényét az első úszásórára, meg kell vizsgáltatnunk a gyerekorvossal, hogy teljesen egészséges-e. Ez azért fontos, mert orvosi igazolás nélkül az oktatók nem foglalkozhatnak egy gyermekkel sem, hiszen a csoport többi tagjára is tekintettel kell lenniük.

Forrás: Napidoktor.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top