Csajok Magazin

7+1 hatékony trükk: infrafűtéssel a kedvezőbb rezsiért

Minden hónapban, kezünkben a számlával, azon gondolkodunk, hogyan csökkenthetnénk azt az összeget, amit arra költünk, hogy elég melegnek érezzük az otthonunkat a hideg hónapokban. Sokan azt gondolják, hogy az elektromos fűtés drága. Pedig ez egy idejétmúlt információ, ráadásul egyszerűen és olcsón akár kész lakásban, vagy házban is használhatunk olyan elektromos fűtést, ami kíméli a pénztárcánkat! 

Akik előrelátóbbak, már a tervezésnél gondolnak arra, mivel csökkenthetik a fűtés díját.  Mondhatnánk, hogy egyszerű a feladat, kevesebb energiát kell fogyasztanunk. De a hideg lakás nem épp a legkényelmesebb megoldás. Mégis mit tegyünk, hogy ne fázzunk, és a költségek láttán se kelljen szívinfarktust kapnunk?

Az, hogy mire kell figyelnünk, mit érdemes tennünk, ha kisebb számlát szeretnénk, az nagymértékben függ attól, milyen a lakásunk, vagy a házunk felépítése. Ez minden fűtési rendszerre igaz, de kifejezetten fontos, ha fűtőfóliát vagy norvég paneleket használunk. Ezeket ugyanis költséghatékonyan akár utólag is beszereltethetjük. Ugyan maga az áram drágább, mint a gáz, (ha a szolgáltatótól vesszük) de ha ezeket a rendszereket jól, okosan használjuk, mégsem lesz nagyobb a kiadásunk.

Általában két fő oka van a magas fűtésszámlának, 

 • az egyik a hőszigetelés hiánya, a
 • másik a régi, nem energiahatékony nyílászárók.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Energiaklub Energiaszegénység Magyarországon című tanulmányából megtudhatjuk: sajnos a magyar háztartások az átlagos jövedelem mintegy 18 százalékát költik energiára. Ezzel összefüggésben a háztartások 21 százaléka energiaszegénységben él, ami azt jelenti, hogy ők annyit költenek fűtésre, hogy a számla kifizetése után a szegénységi küszöb alá kerülnek. Ezért is mutatunk néhány egyszerűbb trükköt, hogyan maradhat egy kicsit több pénz a zsebünkben.

 1. Tudatos fűtés
  Az egyik legfontosabb segítség a spórolásban, ha az otthonunk fűtési rendszere jól szabályozható, a hőmérséklet pedig az egyes helyiségekben külön-külön is állítható. Erre leginkább az elektromos fűtés esetén van lehetőségünk. Kevesen tudják, hogy ha a hőmérsékletet csak egy fokkal lejjebb vesszük, azzal máris 6%-kal csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat és a fűtési költségünket. Sokan letekerik a termosztátot reggelente, mielőtt elindulnak otthonról – hiszen az üres lakást teljesen felesleges fűteni –, de az igazat megvallva nem ez a hatékony megoldás. Ha nem több napra megyünk el otthonról, nem érdemes nagyon levenni a fűtést, mert amikor hazaérünk ahhoz, hogy megint elég meleg legyen, végül sokkal több energia szükséges, mintha a napközben szinten tartanánk a hőmérsékletet. Természetesen az, hogy ki milyen hőmérsékleten érzi jól magát, az mindenkinél különböző. De a megszokottnál csupán 2-3 fokkal érdemes lejjebb tekerni a termosztátot. Így napközben ugyan bekapcsolhat a fűtés, ám ez többnyire csak néhány percig tart majd. Azt viszont ki kell emelnünk, hogy ez sajnos nem minden lakásra igaz: ha az ingatlanunknak nincs jó hőszigetelése, akkor valóban jobban járunk, ha a távollétünk alatt kikapcsoljuk a fűtést, különben kis túlzással azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag az utcát fűtjük. Szakemberek szerint a szigetelés nélküli ingatlanokban a fűtés 12 órás megszakításával a téglaépületek esetében 5-10 százalékos, míg a könnyűszerkezetes épületek esetén 10-15 százalékos lehet az energiamegtakarítás mértéke. De ne felejtsük el, hogy a hőszigetelés hiánya miatt összességében többet kell fizetnünk a fűtésért, mintha korszerűsítenénk inkább.
  Még egy dolog: Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18-19 Celsius-fok, a nappaliban 20-21, a fürdőszobában 24 fok az ideális, de csak akkor, amikor hosszabban használjuk.
 2. Titkos fegyver: egy egyszerű ablak trükk
  Nagyon fontos akár fűtőfólia, infrapanel akár norvég panel van a lakásunkban, hogy a rosszul záródó ablakok és ajtók réseit feltétlenül szigeteljük. De van még egy trükk: a nyílászárókat téli üzemmódra kell átállítani. Hogy ez mit jelent? Egy egyszerű tesztet kell végeznünk először. Nyissuk ki az ablakunkat és tegyünk be közé egy papírlapot, majd zárjunk rá az ablakot. Ha, ki tudjuk húzni a papírlapunkat a nyílászáróból, akkor a zárnyelvet tekerjük közelebb a zárfogadóhoz. Ezt ismételjük meg a kilinccsel szembeni oldalon is, nagy szélességű 120 cm feletti egyszárnyas ablakok esetében, alul és felül is elvégezhetjük a tesztet. Ez az apróság is sokat segíthet.
 3. Szellőztessünk minden nap, akármilyen hideg is van – vagy használjunk szellőztető rendszert
  A téli hónapokban rövid ideig, de hatékonyan szellőztessünk, akár többször is a nap folyamán, de persze vigyázzunk, hogy ne hűtsük túl a lakást. Amikor ablakot nyitunk, akkor az állott levegő 5-20 percen belül távozhat. Jól szigetelt lakásban a falak, a padló és a bútorok gyakori szellőztetés mellett még a hidegebb hónapok alatt is hamar visszanyerik a szellőztetés előtti hőmérsékletüket. Ez kifejezetten érvényes az infrafűtés esetén, hiszen nem maga a levegő melegszik fel. A fűtőfólia és az infrapanel is infrasugarak segítségével melegít. Ez annyit jelent, hogy a lakásban a falak, bútorok, padló és a mennyezet is infraenergiát bocsát ki. A szellőztetés közben is folyamatosan érezzük a sugárzó meleget, ráadásul a hőenergia töredéke távozik a szellőztetés közben más fűtéshez képest.

Az infrapanelek azért is működnek kiemelkedően jó hatásfokkal, mert a villamos energia veszteségmentesen alakul át sugárzó hővé. Nincs hőközvetítő közeg, szemben például a gázkonvektoros vagy radiátoros központi fűtéssel, ahol az égés során felszabaduló hőmennyiség kisebb-nagyobb része elvész. Amennyiben szabályozható a fűtés, tekerjük lejjebb a fűtést egy Celsius-fokkal, így körülbelül öt százalékkal csökkenhet az energiafelhasználás. Télen, nagy hidegben szellőztessünk úgy, hogy 3-5 percre teljesen kinyitjuk az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő.

 1. A redőnyök leengedésével a fűtésszámla is csökkenthető
  Ha éjszakára leengedjük a redőnyöket, akkor jelentősen csökkenthetjük az ablakok hőleadását. Az alumínium- és műanyag redőnyök még új és jól szigetelő nyílászáróknál is nagymértékben javítják a hőszigetelést, így ezzel az egyszerű szokással akár 10-15%-ot is megtakaríthatunk fűtésszámlánkból. A redőny használatának további előnye, hogy télen nagymértékben csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető a páralecsapódás az ablakokon. A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, éjszakára viszont engedjük le a redőnyöket.
 2. Csináld magad – átmeneti szigetelés
  A hideg burkolatokkal, csempével, padlólappal fedett padlóra a téli hónapokban tegyünk vastag szőnyeget, illetve az ajtókhoz, vagy nagyobb üvegablakokhoz a padlóra helyezzenek el vastag összetekert takarókat. Ezzel is javítjuk a szigetelést, és megakadályozzuk, hogy a hideg levegő bejöjjön, amikor nem szeretnénk. Ennél persze sokkal hatékonyabb, ha a nyílászáróinkat lecseréljük olyanra, amely nem szelel.
 3. Padló akár mennyezetfűtés
  A padlófűtésnek ugyan sok előnye van, de aki megteheti, annak egy 180 fokkal elfordított megoldás jóval hatékonyabb lehet: a mennyezetfűtés. Működési elvét tekintve nagyjából megegyezik a padlófűtéssel, ám ennél nem kell egy több centiméteres betonréteget is felmelegítenie a fűtő fóliának. Cserébe nagyon kellemes hőérzet mellett alacsonyabb hőmérséklet is elég.
 4. Szuperzöld megoldások a tervezéshez
  Igaz, hogy ma még a legtöbb háztartásban a hagyományos értelemben vett tüzelőanyagokkal fűtünk, ám az elmúlt néhány években egyre többen keresik nem csak a gazdaságos, de egyben környezetbarát megoldásokat is. A megújuló energiák felhasználására már többféle rendszert használhatunk. Ilyen a hőenergia hasznosítása és a hőszivattyúk alkalmazása, a napkollektoros vízmelegítőkkel történő fűtés, vagy épp a biomassza-kazánok üzemeltetése. De a legkönnyebben elérhető a napkollektorral kiegészített elektromos fűtés. Ezek a fűtési módszerek a hagyományos megoldásokhoz képest nemcsak kevésbé szennyezik a környezetet, de jóval olcsóbb energia előállítását teszik lehetővé.

Mivel a gáz világpiaci ára folyamatosan emelkedik, így hosszú távon nemcsak, hogy az eszközök ára térülhet meg, de kifizetődővé is válhat alkalmazásuk. Egyes számítások szerint egy jól megtervezett napkollektoros fűtési rendszerrel a szezon elején és végén 100 százalékban kiváltható a fűtés, a keményebb téli hónapokban pedig 15 és 30 százalék közötti ez az arány. Vagyis mindent egybevetve használatával akár 80-100 ezer forint is megspórolható szezononként. A rendszer telepítésének költsége milliós nagyságrendű. Az újítás megtérülési idejére nagyjából 15 évet számolnak a szakemberek, ám azt tekintve, hogy a napkollektorok élettartama 25-30 év, nem nehéz elképzelni, hogy nagyon megéri a befektetés.

+1 tipp: okos telefon, okos otthon, okos rezsiköltség
Ugyan első hallásra inkább tűnik tudományos-fantasztikus filmbe illő ötletnek, de mégis érdemes elgondolkodnunk a ma még kissé drága, de igen hasznos „okos otthon” megoldásokon is. Jelentős költségmegtakarítást tesznek lehetővé azokban az otthonokban, ahol az építés már tervezetten csökkentett hőigényű, vagyis szigetelt és energiatakarékos nyílászárókkal rendelkező családi házakban.

Az „okos otthon megoldások”, például a digitális fűtésszabályozás akár 15-20%-os energia megtakarítást is lehetővé tesznek. Az okos fűtésvezérlési rendszerek, a külső hőmérséklethez viszonyítva optimalizálják otthonunk hőmérsékletét. Ezekkel az eszközökkel előre be tudjuk állítani, hogy mikor kell és mikor nem szükséges fűteni otthonunkban sőt, akár távolról, mobil telefonunkról is tudjuk a rendszert vezérelni.

Összefoglalva a tippeket, az infrafűtés változatai, minta. a fűtőfóliafűtőfilm vagy infrapanel, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyors kivitelezési megoldásának és gazdaságos működésének köszönhetően.

https://www.futofolia.hu/infrapanel/

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top