Csajok Magazin

7 tipp, hogy ősszel és télen is megőrizzük az egészségünket

Míg nyári időben a szabadban, friss levegőn, aktívan töltött idő és a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek köszönhetően a vitamindús táplálkozás is könnyebben megvalósítható, az őszi-téli időszakban erre fokozottan és tudatosan figyelnünk kell. Hogy hogyan?

A hűvösebb idő beköszöntével nehezebben mozdulunk ki az otthonunkból, azonban néhány lényeges pont betartásával nagyon sokat tehetünk egészségünk, egyúttal jó közérzetünk megőrzéséért.

1. Legfontosabb az immunerősítés

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a hideg idő beköszöntével egyre fontosabbá válik. A legegyszerűbb módja, hogy minden szükséges elemet a szervezetünkbe juttassunk, ha naponta végig esszük a szivárvány minden, de legalábbis minél több színét.

A fehér zöldségek és gyümölcsök immunerősítés, szíverősítés, gyomor-és bélrendszer védelme, valamint alacsony koleszterinszint területén kiemelkedő jelentőségűek.

A sárga színűek az alacsony koleszterinszint és a szíverősítés mellett az egészséges ízületekért, a szemünk védelméért és a rákmegelőzésért is felelnek.

A pirosak a szíverősítésre, sejtfiatalításra, az egészséges vérnyomás megőrzésére, a bőrvédelemre és a rákmegelőzésre vannak jótékony hatással.

A lilák az egészséges vérnyomáson, a szíverősítésen és a sejtfiatalításon túl a memóriajavításban, illetve a húgyúti rendszer védelmében is segítségünkre vannak.

A zöld színűek a rákmegelőzésről, az immunerősítésről, a gyomor és a szemek védelméről, továbbá az egészséges csontokról is gondoskodnak.

2. Nélkülözhetetlen vitaminok és nyomelemek

Amint egyre kevesebb lesz a napsütés, azzal arányosan válik egyre lényegesebbé a D-vitamint pótlása. Ezzel együtt a C-vitamin egész évben hasznos és szükséges az egészségünk megőrzéséhez, amit még kiegészíthetünk cinkkel, szelénnel és jó minőségű probiotikummal is.

3. A komfort ételekről sem kell lemondani!

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy mindenről, amit szeretünk, le kell mondani. Kis utánajárással és találékonysággal szinte az összes kedvelt csemegének meg lehet találni a jótékonyabb megfelelőjét, amit jóérzéssel, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk. De akkor is csak mértékkel!
A hangsúly a minőségen van.
Ha csokira vágyunk, lehetőség szerint válasszunk magas kakaótartalmú, cukormentes, bio változatot.
Ha jégkrémet vagy fagyit ennénk, készítsük el magunknak gyümölcs és növényi tej turmixolásával, majd fagyasztásával.
Még a legádázabb ellenségünknek tartott chipsnek is van alternatívája, amit bártan fogyaszthatunk, ehhez csupán vékony szeletekre kell vágnunk céklát, répát, zellergumót, retket, sütőtököt vagy padlizsánt. Ha sütőben, olaj nélkül kisütjük, máris kész a ropogatni faló finomság.

4. Főzzünk magunknak

Ha az időjárás miatt többet vagyunk otthon, akkor is érdemes a szabadidőt aktívan eltölteni, például azzal, hogy főzünk magunknak, vagy ha arra van szükség, hát tanuljunk meg főzni.
Az új kihívás, a kreatív időtöltés kellemes kikapcsolódást jelent és eszünkbe sem jut, hogy begubózzunk a tévé elé órákra egy hatalmas tál popcornnal.

5. Ne hagyjuk abba a mozgást!

Azt gondoljuk, hogy amint egy kicsit is hűvösebbre fordul az idő, az okot szolgáltat arra, hogy kevesebbet menjünk ki a szabad levegőre. Pedig mindennek a kulcsa a helyes, réteges öltözködés. Ha ezt megvalósítjuk, bátran elindulhatunk egy kis kocogásra, futása, de egy kiadós túrázásra is. Ha pedig még hó is esett, adják magukat a téli sportok, a síelés, a szánkózás, de egy hangulatos hógolyócsata is alaposan átmozgatja a testünket.
Aki pedig az edzőteremi vagy az otthoni edzést választja, ez a legalkalmasabb idő az izomépítésre, hogy amikor jövőre lekerül rólunk a kabát, már a legjobb formánkat mutassuk, nem beszélve a fürdőruhás időszakról.

6. Csökkentsük otthonunkban a környezeti mérgeket!

Próbáljuk meg száműzni vagy legalább csökkenteni a vegyszerek és a különböző környezeti mérgek alkalmazását. Kezdve onnan, hogy lehetőleg szűrt vizet fogyasszunk és figyeljünk oda arra is, hogy milyen összetételű termékeket kenünk a testünkre, illetve mivel mossuk a ruháinkat. Ha tehetjük, válasszunk mindenmentes, természetes alapanyagokból készült termékeket. Ezzel hozzájárulhatunk hormonháztartásunk egészségéhez és immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

7. Stresszkezelés és alvás

Már a helyes táplálkozással és a mozgással is sokat teszünk egészségünkért, de ahhoz, hogy az eredmény még teljesebb legyen, elengedhetetlen, hogy megtanuljuk úgy kezelni a stresszel járó helyzeteket, hogy azok a legkisebb mértékben legyenek ránk hatással. Ehhez különböző relaxációs technikák is a segítségünkre lehetnek, de fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, ami leginkább hozzánk és az egyéniségünkhöz passzol.
Emellett a megfelelő alvásmennyiség – 7-8 óra – is elősegíti jóllétünket, hiszen az alvás fontos a testnek, az agynak, az immunrendszernek, a sejteknek és nem utolsó sorban a léleknek is. A szakemberek a kevés alvást egyre inkább az elhízás új rizikófaktoraként emlegetik.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top